Gå direkt till innehåll
Bygma Branschnytt

Nyhet -

Bygma Branschnytt

På framtidens tak tar du en löprunda i trädgården

Gröna taktrenden fortsätter i storstadsregionen och taken blir en central plats när nya bostadshus planeras. Gröna tak med möjlighet att odla för de som bor i husen och planterade trädgårdar med buskar och träd är attraktivt för bostadsköparna konstaterar flera större byggbolag. Trenden med gröna tak har vuxit sig stark i andra städer i Europa och där har taken blivit i allt större grad en plats inte bara för odling och grönska utan även för andra aktiviteter såsom löpträning och tennis. I Sverige finns löparbanor på taken i Hagastaden i Stockholm och bostadsutvecklarna spår att trenden kommer att växa i storstadsregioner.

Livscykelanalyser (LCA) på byggprojektet gynnar miljöpåverkan…

Det är Boverket som tagit fram en vägledning till byggherrar och byggentreprenörer i syfte att få branschen att bygga klimatvänligt utan lagstiftning. Hittills har efterfrågan varit relativt liten på livscykelanalyser från branschens aktörer, men den nya vägledningen ska göra det enklare att arbeta med LCA. De olika certifieringssystem som finns för miljöcertifiering av byggnader kräver i flera fall livscykelanalyser för att nå de högsta klasserna.

Läs mer om LCA på Boverket.se

Fler tjejer söker till bygg- och anläggningsprogrammet…

Preliminära siffror från Skolverket visar att 600 tjejer sökt till byggprogrammet i första hand med skolstart nu i höst. Som tidigare är det flest killar som söker, 5 600, men nu visar statistiken att andelen tjejer som söker ökat med 12,7 procent jämför med föregående år. Sedan skolstarten 2016 har antalet tjejer stigit på byggprogrammet och antalet tjejer som erhållit Bygmastipendiet har blivit allt fler de senaste åren. I år var fem av 22 stipendiater tjejer jämfört med förra året då tre av 20 stipendiater var tjejer.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Peter Lindström

Peter Lindström

Presskontakt VD +46 8-519 425 21