Gå direkt till innehåll
På bilden: Annelie Hjelm (rektor Sundsvalls gymnasium), Elliott Asklöf Jakobsson, William Engström och Peter Björs (säljchef Bygma). Foto: Olle Melkerhed
På bilden: Annelie Hjelm (rektor Sundsvalls gymnasium), Elliott Asklöf Jakobsson, William Engström och Peter Björs (säljchef Bygma). Foto: Olle Melkerhed

Pressmeddelande -

Två elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med Bygmastipendiet

Sistaårseleverna William Engström och Elliott Asklöf Jakobsson på Bygg- och anläggningsprogrammet vid Sundsvalls gymnasium överraskades under torsdagen med beskedet att de båda fått dela på Bygmastipendiet. Förutom äran och en exklusiv verktygsväska full med verktyg gick studenterna hem med femtusen kronor var. Stipendiet riktar sig till sistaårselever på ett urval av landets gymnasieskolor och delas ut för sjätte året i rad.

Beskedet att William Engström och Elliott Asklöf Jakobsson är årets Bygmastipendiater tillkännagavs av skolans rektor Annelie Hjelm vid en ceremoni på Videsgården i Sundsvall under torsdagen. Rektor läste upp de personliga motiveringarna och överlämnade diplom till de förvånade och glada eleverna. Bygmas representant Peter Björs överräckte prischeckar samt de exklusiva verktygsväskorna.

Det är sjätte året i rad som stipendiet delas ut och det på ett drygt tiotal orter runtom i Sverige. Med stipendiet vill byggvaruföretaget Bygma, som står bakom stipendiet, uppmuntra elever att välja byggbranschen och bidra till att öka branschens yrkesstolthet, liksom att säkerställa framtida arbetskraft och kompetens inom byggsektorn. Stipendiet ges till den eller de elever som antingen visat på goda studieresultat eller gjort en anmärkningsvärd uppryckning.

– I en tid där allt färre elever väljer de yrkesförberedande programmen, i vart fall i storstadsregionerna, är det viktigt att vi säkrar yrkeskunskapen och en hållbar framtid för branschen. Därför vill vi lyfta fram unga förebilder i skolans värld och inspirera fler ungdomar till att vilja satsa på en utbildning inom bygg. Det är syftet bakom Bygmastipendiet, säger Carl Evedius, inköps- och marknadschef på Bygma.


Juryn, bestående av bland andra rektor och lärare på skolan, motiverade sina val på följande sätt:

William Engström

Genom sitt stora engagemang, breda kunnande och förmåga att fatta egna beslut har han blivit en uppskattad blivande medarbetare i branschen.

Elliot Asklöf Jakobsson

Genom en god och fokuserad arbetsinsats, både inom yrke och gymnasiegemensamma ämnen, har Elliot visat på stor förmåga att lyckas i sitt kommande arbetsliv.


Fakta om Bygmastipendiet:

Svensk skola är full av fantastiska ungdomar. På Bygma vill man gärna vara med och lyfta fram några av dem. Därför instiftade man för sex år sedan Bygmastipendiet, där unga förebilder som går sista året på gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram belönas, antingen om man gjort en skolprestation utöver det vanliga eller om man lyckats vända en nedåtgående trend och visat att ”allt är möjligt”.

Bygma anslår 10 000 kronor per skola, som en jury inför varje läsårsavslutning fritt får fördela mellan 1-2 avgångselever. Sökanden ska ha utmärkt sig genom fina studieresultat eller genom att ha gjort en påtaglig uppryckning under sin skolgång och visat att allt är möjligt. Bygmastipendiet delades ut första gången 2014.

Med Bygmastipendiet vill Bygma inspirera fler till att satsa på en utbildning och karriär inom byggbranschen liksom att ingjuta yrkesstolthet i de ungdomar som är på väg ut i arbetslivet.

Bygma har i år utökat med ytterligare två skolor och samarbetar i dagsläget med femton skolor på följande orter:

  • Anderstorpsgymnasiet, Skellefteå
  • Dragonskolan, Umeå
  • Hahrska gymnasiet, Västerås
  • Hushagsgymnasiet, Borlänge
  • Järfälla gymnasium
  • Luleå gymnasieskola
  • Rekarnegymnasiet, Eskilstuna
  • Stockholms byggtekniska gymnasium, Kista
  • Stockholms byggtekniska särgymnasium, Kista
  • Strömbackaskolan, Piteå
  • Sundsvalls gymnasium
  • Tannbergsskolan, Lycksele
  • Tyresö gymnasium
  • Vallentuna gymnasium
  • Örnsköldsviks gymnasium

Ämnen

Kategorier


Bygma AB är ett dotterbolag till den danska byggmaterialkoncernen Bygma Gruppen A/S. Koncernen består av drygt 100 anläggningar fördelat på Sverige, Danmark samt Island och har cirka 2 100 anställda. I Sverige finns 17 anläggningar, som tillsammans omsätter 1,2 miljarder SEK.

Kontakter

Peter Lindström

Peter Lindström

Presskontakt VD +46 8-519 425 21