Gå direkt till innehåll
På bilden: Stefan Säll (rektor), Petronella Hjelmstedt, Lucas Ramn, David Bergström och Jessica Villaroel (butikschef, Bygma Spånga). Foto: Nicklas Thegerström
På bilden: Stefan Säll (rektor), Petronella Hjelmstedt, Lucas Ramn, David Bergström och Jessica Villaroel (butikschef, Bygma Spånga). Foto: Nicklas Thegerström

Pressmeddelande -

Stark tjej sticker ut när Bygmastipendiet delades ut under ovanliga former

Under coronavänliga former firades under Valborgsmässoafton hela fyra sistaårselever på bygg- och anläggningsprogrammet vid Stockholms byggtekniska gymnasieskola, då Bygmastipendiet traditionsenligt delades ut. En av stipendiaterna, Petronella Hjelmstedt, på skolans särgymnasium, hyllades lite extra för bedriften att som ensam tjej i klassen ha lyckats vinna respekt och ta en självklar plats på ett gymnasieprogram som Bygg och anläggning.

På skolgården med enbart ett fåtal ur personalen på behörigt avstånd som publik, läste rektor Stefan Säll upp motiveringarna och överlämnade diplom till de glada och stolta eleverna. Bygmas representant Jessica Villaroel överräckte prischeckar samt välfyllda, exklusiva verktygsväskor.

Stipendiaten Petronella Hjelmstedt på gymnasiesärskolan tilldelades prissumman 10 000 kronor med motiveringen:

”Att i fyra år som ensam tjej, på ett program med inriktning Fastighet, Anläggning och Byggnation vinna respekt och ta en självklar plats i skolan är inget som kommer oförtjänt eller utan insats. Genom att hela tiden göra ditt bästa, fokusera på din utveckling, ständigt vilja lära och dessutom arbetat hårt, har du varit ett föredöme och nått framgång. Det har mynnat ut i att du får fina betyg och lämnar skolan med truckkort och har dessutom lyckats ta körkort. Dina drömmar är många och vi hoppas du fullföljer några av dem och är övertygade om att det du tar dig för, kommer du lyckas med. Vi är glada och stolta över att få varit med på din resa. Grattis och lycka till!”

På Stockholms byggtekniska gymnasiums ordinarie 3-åriga linje valde man att låta tre värdiga vinnare dela på stipendiet om 10 000 kr; plattsättaren David Bergström, muraren Lucas Ramn och träarbetaren Rickard Klinga (ej närvarande vid stipendieutdelningen). Den gemensamma motiveringen lyder:

”Dessa elever har genomgått utbildningen på ett föredömligt sätt, med en motivation att ständigt lära sig mer och utvecklas. De har utmärkt sig både i skolans undervisning och på sina APL-platser och har utvecklat sina förmågor inom såväl teoriämnen som karaktärsämnen och nått goda resultat. De är arbetsamma och drivna, har lätt för att samarbeta och har förmågan att se möjligheter istället för hinder. De kommer att representera branschen väl. Stockholms byggtekniska gymnasium och lärarna Hasse, Patrik samt Janne är oerhört stolta över att ha fått möjligheten att ta del av och bidragit till deras framtida karriärsval.”

Det är sjunde året i rad som stipendiet delas ut och det på femton skolor på ett drygt tiotal orter runtom i Sverige. Med stipendiet vill byggmaterialkoncernen Bygma, som står bakom stipendiet, uppmuntra elever att välja byggbranschen och bidra till att öka branschens yrkesstolthet, liksom att säkerställa framtida arbetskraft och kompetens inom byggsektorn. Stipendiet ges till den eller de elever som antingen visat på goda studieresultat eller gjort en anmärkningsvärd uppryckning.

– Vi är särskilt glada att kunna dela ut Bygmastipendiet i år, i dessa tider är det lite extra viktigt att fortsätta sprida glädje till studenterna. Därför känns det bra att inte ställa in utan istället ställa om firandet efter rådande omständigheter. Extra viktigt är det i år eftersom Stockholms byggtekniska gymnasium läggs ned efter den här terminen. Vi har varit väldigt glada över samarbetet med skolan och det känns viktigt att få vara med och belöna deras sista kull av elever, säger Ulrika Berg, marknadschef på Bygma.


Fakta om Bygmastipendiet:

Svensk skola är full av fantastiska ungdomar. På Bygma vill man gärna vara med och lyfta fram några av dem. Därför instiftade man för sju år sedan Bygmastipendiet, där unga förebilder som går sista året på gymnasiets bygg- och anläggningsprogram belönas, antingen om man gjort en skolprestation utöver det vanliga eller om man lyckats vända en nedåtgående trend och visat att ”allt är möjligt”.

Bygma anslår 10 000 kronor per skola, som en jury inför varje läsårsavslutning fritt får fördela mellan 1-2 avgångselever. Sökanden ska ha utmärkt sig genom fina studieresultat eller genom att ha gjort en påtaglig uppryckning under sin skolgång och visat att allt är möjligt. Bygmastipendiet delades ut första gången 2014. Med Bygmastipendiet vill Bygma inspirera fler till att satsa på en utbildning och karriär inom byggbranschen liksom att ingjuta yrkesstolthet i de ungdomar som är på väg ut i arbetslivet.

Bygma samarbetar i dagsläget med följande femton skolor:

  • Anderstorpsgymnasiet, Skellefteå
  • Dragonskolan, Umeå
  • Hahrska gymnasiet, Västerås
  • Hushagsgymnasiet, Borlänge
  • Järfälla gymnasium
  • Luleå gymnasieskola
  • Rekarnegymnasiet, Eskilstuna
  • Stockholms byggtekniska gymnasium, Kista
  • Stockholms byggtekniska särgymnasium, Kista
  • Strömbackaskolan, Piteå
  • Sundsvalls gymnasium
  • Tannbergsskolan, Lycksele
  • Tyresö gymnasium
  • Vallentuna gymnasium
  • Örnsköldsviks gymnasium

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Bygma AB är ett dotterbolag till den danska byggmaterialkoncernen Bygma Gruppen A/S. Koncernen består av drygt 100 anläggningar fördelat på Sverige, Danmark samt Island och har cirka 2 100 anställda. I Sverige finns 17 anläggningar, som tillsammans omsätter 1,2 miljarder SEK.

Kontakter

Peter Lindström

Peter Lindström

Presskontakt VD +46 8-519 425 21